Tips tegen bedplassen

Tips tegen bedplassen

Bij een juiste therapie van bedplassen staat het kind centraal en niet zozeer het bedplassen. Een kind dat er zelf niet mee zit, moet (en kan) men dan ook niet behandelen. De motivatie van het kind, en van de ouders, is de belangrijkste voorwaarde voor succes. Een aantal algemene therapeutische principes van iedere therapie zijn daarnaast:

  • regelmatige begeleiding
  • stimuleer actieve participatie en de verantwoordelijkheid van het kind
  • maak een behandelplan
  • start niet op een onrustig moment of vlak voor een belangrijke gebeurtenis
  • prijs het kind bij resultaat, straf niet
  • verwacht niet te veel en te snel
  • help het kind met succes en met teleurstellingen

De oplossingen van Rodger

Bed- en broekplassen overwinnen zonder medicatie? Met de draadloze plaswekker van Rodger word je baas over je eigen blaas! Bekijk ons aanbod van diverse oplossingen zoals de Rodger plaswekker of onze trilhorloges in de Rodger webshop. Wij zorgen ervoor dat uw bestelling snel wordt verzonden zodat u en uw kind direct van start kunnen gaan met de plaswekker training.

Positieve stimulatie

Een eerste stap in elke behandeling is het kind te prijzen of te belonen als het een nacht droog gebleven is. Straffen wanneer het mis gaat maakt het kind alleen maar nerveuzer. Het bedplassen neemt daardoor toe en het kind ontkent het probleem liever dan mee te werken aan een oplossing. Bedenk daarbij dat het niet in alle culturele milieus een vanzelfsprekendheid is om kinderen te prijzen! In hun gezinssituatie, met name bij allochtone patiënten, is dit moeilijker bespreekbaar.

Een effectieve en bewezen methode tegen bedplassen die door de meeste artsen wordt geadviseerd

Een effectieve en bewezen methode tegen bedplassen die door de meeste artsen wordt geadviseerd, is de plaswekkermethode. Deze plaswekker is te verkrijgen via de webshop van Rodger. De plaswekker kan gebruikt worden vanaf 6 jaar. Van belang is dat het kind zelf van het bedplassen af wil komen en het zelf dus als een probleem ziet. Het kind moet voldoende gemotiveerd zijn om iets tegen het bedplassen te doen. In enkele gevallen is het kind al op jongere leeftijd gemotiveerd. De plaswekker kan eerder gebruikt worden, maar aangeraden wordt dat het kind in ieder geval 6 jaar is.

Werking van de plaswekker

De plaswekker is een apparaat dat met een draadje verbonden is aan een speciaal broekje of inlegger. Voor het slapen gaan wordt de wekker door het kind samen met de ouders geïnstalleerd. Zodra er ‘s nachts een paar druppels op het broekje komen, gaat de wekker af. Het kind gaat uit bed, zet de wekker af, doet zijn plas op het toilet en vervangt het gebruikte broekje. Dan schakelt het kind de wekker weer in. Zodoende wordt het kind steeds gewaarschuwd op het moment dat de blaas vol is. Als het kind erg moeilijk wakker wordt, maakt de ouder het kind wakker b.v. met een nat washandje op zijn/haar voorhoofd. Na enkele nachten zal het kind sneller wakker worden. Het is heel belangrijk dat het kind echt wakker is, omdat u anders het kind leert bedplassen. Het kind moet ‘s nachts niet slaapdronken naar het toilet gaan, maar alle stappen volgen. Leer het kind vooraf precies wat het moet doen. Het kind moet gaan slapen met het idee “ik moet wakker worden van de plaswekker, als ik het geluid hoor, spring ik uit mijn bed”. Indien het bed toch nat is, moet het kind zelf (helpen met) verschonen.

Vergoeding via verzekeraar

Vergoedt uw verzekering een plaswekker? Dan kunt u de Rodger plaswekker (en broekjes) direct gratis bestellen. Staat uw verzekering in de lijst? Dan declareert Rodger de rekening direct. Kijk of uw verzekering er bij staat en stel uw gratis pakket samen!

Duur van het gebruik

Het is beter om de plaswekker niet langer dan vier maanden te gebruiken, tenzij met inschakeling van de huisarts of hulpverlener. Stoppen als het kind 2 weken droog is. De wekker dan nog wel 1 week in huis houden.

Bron : Kenniscentrum Bedplassen

Populaire Productcategorieën