Bedplassen

Wat is Bedplassen?

Bedplassen wordt gedefinieerd als het ongecontroleerd doen van een volledige plas tijdens de slaap. Als bedplassers wakker zijn hebben ze nergens last van. Dit in tegenstelling tot incontinentiepatiënten die zowel overdag als 's nachts in hun broek plassen. Hoewel dit minder bekend is, komt bedplassen ook bij volwassenen nog frequent voor. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 1% van de volwassenen in bed blijft plassen. Bij mannen iets vaker dan bij vrouwen. Sommigen van hen plassen elke nacht in hun bed en anderen maar zo nu en dan.

Bedplassen is geen ziekte, het is een lastig probleem.

Bedplassen is voor degenen die daar last van hebben, erg ingrijpend. Zij schamen zich ervoor en durven er niet voor uit te komen. Uit angst om bij anderen in hun bed te plassen, durven ze niet bij anderen te logeren, niet op schoolkamp te gaan of geen relatie op te bouwen.

Oorzaak

De oorzaken van bedplassen zijn lange tijd onduidelijk geweest. Er werd bijna nooit een lichamelijke afwijking gevonden. Daarom werd vroeger vaak gedacht dat psychische problemen de oorzaak waren. Hiervoor is echter geen enkele aanwijzing gevonden. Uit onderzoek blijkt dat bedplassen verschillende oorzaken kan hebben:

  • Er kunnen lichamelijke afwijkingen zijn waardoor de blaas niet naar behoren werkt.
  • Ons lichaam maakt een stof aan die het vasthouden van vocht door de nieren beïnvloedt. Bij niet-bedplassers maakt het lichaam tijdens de slaap meer van deze stof aan dan overdag. Hierdoor wordt er 's nachts minder urine geproduceerd. Aangenomen wordt dat bedplassers 's nachts niet voldoende van deze stof produceren.
  • Sommige mensen worden 's nachts erg moeilijk wakker en zijn daardoor 's nachts niet gevoelig voor de signalen van de blaas die aangeven dat deze vol is.
  • Wellicht is er ook sprake van een erfelijke factor, aangezien bedplassen in bepaalde families meer voorkomt dan in andere families.

Bestel nu de draadloze plaswekker

Hoe werkt een plaswekkertraining?

Rodger zal altijd adviseren eerst contact op te nemen met je eigen huisarts of urotherapeut. Deze kent namelijk je kind het beste.

Wanneer het kind gaat slapen wordt de zender door middel van drukknoopjes op het broekje geklikt. In het broekje zijn sensordraadjes verwerkt die, wanneer het kindje gaat plassen, ervoor zorgen dat er een melding naar de ontvanger gaat die daardoor het ingestelde alarm laat horen.
Wanneer het alarm afgaat zorgt deze ervoor dat het kind schrikt en daardoor in een reflex stopt met plassen. Als het kind wakker wordt haalt deze de zender van het broekje en gaat het alarm uit zetten. Het is aan te raden om de ontvanger een eindje van het bed af te zetten zodat het kind uit bed moet om het alarm uit te schakelen. Hierna maakt het kind de plas af op het toilet.
Als de plas klaar is wordt er een droog broekje aangetrokken waarop de zender geklikt wordt en het kind kan weer lekker verder slapen. Mocht het kind dan nog een keer in de slaap plassen, gaat wederom het alarm af en herhaalt het ritueel zich.

Hoe lang duurt een plastraining?
De gemiddelde training duurt zo’n 2,5 tot 3 maanden. Natuurlijk is dit afhankelijk van verschillende factoren:
- Is het kind zelf echt gemotiveerd?
- Zijn de ouders er voldoende bij betrokken?
- Wordt de plaswekker dagelijks gebruikt?

Vaak is er na een paar dagen al een vooruitgang te constateren en is het probleem binnen enkele weken al opgelost. Doorzettingsvermogen en motivatie van zowel ouder als kind zijn de sleutel tot succes.