Komt het veel voor?

Ruim 15% van alle zesjarigen en 5% van de tienjarigen zijn ’s nachts nog niet droog. Voor de leeftijdsgroep tussen de vijftien en de achttien jaar is dat naar schatting 1,5%. Het is niet precies bekend hoeveel volwassenen met dit probleem worstelen, omdat het onderwerp op deze leeftijd taboe is.

Bedplassen komt bij jongens twee keer zo veel voor als bij meisjes, een duidelijke reden daarvoor is onbekend. Uw kind is zeker niet het enige kind die in bed plast! Alleen in Nederland zijn er ongeveer 150.000 kinderen die regelmatig in bed plassen. In elke klas van de lagere school zitten altijd wel 1-2 kinderen die hetzelfde probleem hebben.

Eigenlijk is het te betreuren dat ouders hierover onderling zo weinig spreken. Want bedplassen komt zeer veel voor en is een normaal, maar bijzonder vervelend probleem. Ongeveer 15% van de zesjarige kinderen plast nog regelmatig in bed. Bij de 12-15 jarigen ligt dat op ongeveer 2%. Naarmate de kinderen ouder worden neemt logischerwijs het aantal kinderen dat in bed plast af. In de praktijk blijkt dat jongens gemiddeld 2x vaker in hun bed plassen dan meisjes. En wanneer beide ouders vroeger in bed geplast hebben, dan plast ongeveer 80% van hun kinderen na hun 5e jaar ook in bed.

Wist u dat uit onderzoek is gebleken dat kinderen het bedplassen na het overlijden van een familielid of het scheiden van ouders als het grootste verdriet of ergernis ervaren? Voor een zuigeling en kinderen tot een jaar of drie is het normaal, voor een vijfjarige is het vervelend en op oudere leeftijd kan het een obsessie worden.