Broekplassen

Broekplassen

Broekplassen, een onschuldig probleem

De meeste kinderen zijn vanaf ongeveer 4-5 jaar zowel overdag als ’s nachts zindelijk. Maar net als dat sommige kinderen ’s nachts nog bedplassen, is er ook een kleine groep (vaak) 4- tot 7-jarigen die overdag nog in zijn broek plast. Herkenbaar? Gelukkig is de oorzaak van broekplassen meestal onschuldig én kun je er wat aan doen: Rodger biedt handige broekplasproducten, zoals de Amigo, waarmee jouw kind binnen enkele weken van zijn broekplasprobleem is verlost!

Oorzaken broekplassen

De meeste kinderen bepalen zelf wanneer ze zindelijk willen worden. Dit begint meestal vanaf een jaar of 2-3. Vaak leidt dit al vrij snel tot zindelijkheid, maar soms lukt het een kind maar niet om zijn plas op te houden en/of op tijd te gaan plassen.

Is dat bij jouw kind ook zo? Wordt dan niet boos! Broekplassen is namelijk heel normaal op jonge(re) leeftijd. Vooral bij het zindelijk worden, gebeuren er nog geregeld ongelukjes. En dat is dus helemaal niet erg! Want laten we vooropstellen; je kind doet het (meestal) niet expres! Maar wat zijn dan wel vaak oorzaken van broekplassen?

 1. Spel-enuresis: het in de broek plassen tijdens het spelen. Als je kindje helemaal verdiept is in zijn spel, kan hij de signalen van zijn blaas missen en dus vergeten te gaan plassen.
 2. Zit jouw kindje net op de basisschool? Soms is hij dan gewoonweg even (tijdelijk) te moe om zijn plasdrang op te merken. Al die nieuwe indrukken zijn natuurlijk ook niet niks.
 3. Je kindje kan te weinig tijd nemen om goed uit te plassen. Omdat zijn blaas dan nog niet goed leeg is, wordt de kans op broekplassen groter.
 4. Vies zijn van of bang zijn voor een (vreemde) wc. Sommige kinderen vinden het maar niets om op een vreemde wc te plassen. Ook zijn er kindjes die bijvoorbeeld de wc op school te vies vinden en daarom hun plas ophouden onder schooltijd.
 5. Te weinig drinken. Hierdoor is er vaak een minder duidelijke aandrang om te gaan plassen.
 6. Een medische oorzaak. Hoewel de kans klein is, kan het toch zijn dat er een lichamelijke oorzaak is voor het niet zindelijk worden. Bijvoorbeeld obstipatie of een afwijking aan blaas of urinewegen. Let daarom ook op symptomen, zoals de hele dag door druppeltjes urineverlies, vaker dan 8 keer of juist minder dan 3 keer per dag plassen, pijn bij plassen of bloed bij urine, plas niet kunnen ophouden, een slappe straal etc. Herken je een van deze symptomen? Ga dan eerst even langs de huisarts!
 7. Je kind kan het broekplassen ook gewoon niet als een probleem zien ...

Oplossingen broekplassen

Natuurlijk is het voor jouw kind niet leuk als het in zijn broek plast, helemaal niet als het ouder wordt. Ook al kunnen kinderen er meestal niets aan doen, vaak schamen ze zich er wel voor. Of erger, ze worden gepest door klasgenootjes of sportmaatjes … En dat wil natuurlijk niemand! Gelukkig biedt Rodger hulp om van het broekplasprobleem af te komen. De Amigo draagbare plaswekker en ons absorberende ondergoed zijn hier redders in nood!

Amigo draagbare plaswekker

De Amigo draagbare plaswekker biedt jouw kind dat extra steuntje in de rug dat het nodig heeft om overdag droog te blijven. Met een klein signaal weten kinderen precies wanneer er een ongelukje plaatsvindt. Ideaal!

De Amigo is een een kleine draagbare plaswekker met magneetclip en een kabeltje (bij de button variant). Deze wordt gebruikt bij broekplasproblemen overdag. Het alarmsysteem (de plaswekker) wordt aan de kleding bevestigd met de magneetclip. De Rodgerclip wordt op de drukknopen van een Rodger-sensorbroekje vastgeklikt.

Al bij een paar druppeltjes plas geeft de sensor een signaal af aan de wekker, waardoor jouw kind een melding krijgt (via geluid of vibratie) dat het naar het toilet moet gaan. Zo train je je kind om het signaal van een volle blaas te herkennen. Dit gaat sneller dan je denkt, want al binnen een paar weken is je kind zijn broekplasprobleem de b(l)aas!

De Amigo draagbare plaswekker bestaat uit:

 • Amigo draagbare plaswekker
 • Kabeltje voor verbinding tussen Amigo en de button
  (alleen bij de button variant)
 • Amigo stickers
 • Gebruiksaanwijziging
 • Plaskalender
 • Stickervel (belonen mag!)

De bijbehorende sensorbroekjes zijn er in diverse leuke designs voor jongens en meiden. Niet te onderscheiden van normaal ondergoed. Je kind hoeft dus zich dus nergens voor te schamen!

Overtuigd?

Je vindt de Amigo draagbare plaswekker en de sensorbroekjes beide in onze webshop.

Absorberend ondergoed

De Dry and Cool incontinentiebroekjes van Rodger voorkomen dat je kind rondloopt met een natte (over)broek. De broekjes hebben een vast ingenaaid absorberend laagje, waardoor kleine beetjes urine probleemloos worden opgevangen. Niemand die ziet dat er een ongelukje is gebeurd!

De absorberende broekjes zijn er voor jongens en meiden. Je zoontje komt goed voor de dag in boxers met stoere designs en je dochter draagt met trots haar slips of hipsters met vrolijke printjes. Kortom: mooi ondergoed met een klein geheimpje.

Kijk hier voor meer informatie over ons absorberend ondergoed of kies meteen jouw favoriet in onze webshop!