Bedplassen

Bedplassen

Help, mijn kind plast nog in bed!

Geen zorgen, jouw kind is zeker niet de enige! Veel (jongere) kinderen plassen nog geregeld in bed tijdens hun slaap, maar niet ieder kind is een bedplasser. We spreken pas echt van bedplassen (of: enuresis nocturna) wanneer een kind van vijf jaar of ouder ’s nachts één of meerdere keren per week nat wakker wordt. Geldt dit voor jouw kind? Een plaswekker in combinatie met plaswekkertraining kan helpen! 

Wat is bedplassen?

In deze video wordt uitgelegd wat bedplassen is en hoe je dit samen met je kind kan trainen met behulp van de Rodger plaswekker.

Ga maar voor meer video's op het Rodger YouTube kanaal.

Oplossingen bedplassen

We begrijpen maar al te goed dat zowel jij als je kind het liefst zo snel mogelijk van het bedplassen af willen. Gebroken nachten omdat er middenin de nacht een bed moet worden verschoond, zijn voor niemand leuk! Daarnaast is het voor je kind zelf ook niet prettig, vooral niet naarmate het ouder wordt. Veel kinderen schamen zich ervoor en durven bijvoorbeeld niet te gaan logeren uit angst om in bed te plassen...

Niet getreurd! Gelukkig zijn er verschillende manieren om van het bedplassen af te komen. De bedplasproducten van Rodger bieden de hulp die jouw kind nodig heeft. We vertellen je hier graag meer over.

Oorzaken bedplassen

Eerst even terug naar de oorzaak. Want waarom plassen kinderen eigenlijk in hun bed? Vaak wordt gedacht dat bedplassen wordt veroorzaakt doordat een kind te veel drinkt voor het slapengaan of ’s nachts te diep slaapt. Geen van beide is echter waar. Bedplassen heeft ook niet vaak een medische grondslag, meestal spelen meerdere factoren een rol.

In de meeste gevallen komt bedplassen bij kinderen simpelweg doordat zij zich nog niet bewust zijn van het feit ze moeten plassen: de hersenen pikken het signaal van een volle blaas nog niet op, waardoor de plasdrang dus niet wordt opgemerkt.

Bij bedplassen spreken we overigens van primair bedplassen als een kind nog nooit langer dan 6 maanden droog geweest. Wanneer een kind weer geregeld in bed plast terwijl het al een hele periode (minimaal 6 maanden) droog is gebleven, spreken we van secundair bedplassen. De oorzaak hiervan is dan meestal het gevolg van een ingrijpende gebeurtenis zoals een scheiding, sterfgeval, verhuizing e.d. Heb jij zelf vroeger ook last gehad van bedplassen? Dan kan het zijn dat jij jouw ‘bedplasgenen’ hebt overgedragen, erfelijkheid kan namelijk ook een oorzaak zijn.

Kortom: bedplassen is geen ziekte, maar het is wel een lastig probleem.

Plaswekker

Rodger biedt diverse bedplasproducten, waaronder de plaswekker. Met onze draadloze plaswekker is bedplassen al snel verleden tijd. Onze plaswekker is eenvoudig te gebruiken en helpt bedplasproblemen te overwinnen.

De plaswekker bestaat uit een zender en ontvanger. Deze ontvanger (de wekker) plaats je in het stopcontact en de zender bevestig je op een speciaal sensorbroekje. Bij urineverlies stuurt de sensor een signaal naar de plaswekker, waardoor deze afgaat. Je kind wordt zo op tijd gewekt om naar de wc te gaan.

De Rodger-plaswekker heeft maar liefst 8 verschillende wekgeluiden met een volume tot wel 80 decibel. Handig voor de vaste slapers! Het is een eenvoudig en kindvriendelijk hulpmiddel om de strijd tegen het bedplassen te kunnen winnen.

Meer weten over onze plaswekkers? Kijk dan hier. Of bestel direct een van onze plaswekkerpakketten.

Plassen kun je leren!

Plassen kun je leren, maar niet plassen ook! Met een plastraining leert jouw kind de plasdrang op te merken. Natuurlijk gaat dit niet van de ene op de andere dag, maar ook hier baart oefening kunst! Vaak merk je al na een paar dagen vooruitgang en is het plasprobleem binnen 3 maanden verleden tijd.

Hoe het werkt? Je leest er hier alles over. Of bestel direct een van onze bedplasproducten.

Met Rodger wordt jouw kind weer de baas over zijn eigen blaas. Wij wensen jullie alvast een goede nachtrust!