FAQ

Veel gestelde vragen (F.A.Q.)

Rodger vindt kwaliteit, service en klanttevredenheid erg belangrijk. Daarom innoveren we onze producten en dienstverlening regelmatig. Door nauw betrokken te zijn met onze gebruikers en medische autoriteiten op het gebied van bedplassen, krijgen we steeds nieuwe inzichten om u en uw kind terzijde te staan. Loopt u tijdens de training tegen vragen aan, dan bieden wij u de mogelijkheid om deskundig advies te krijgen. De meest gestelde vragen en antwoorden vindt u hieronder terug.

Vraag en antwoord

De Rodger draadloze plaswekker is een makkelijk en effectief hulpmiddel om een bedplasprobleem op te lossen middels een plaswekkertraining.

– De Rodger plaswekker is de meest comfortabele plaswekker
– De Rodger plaswekker is een Nederlands ontwerp
– Rodgers’ hoge kwaliteit geeft betere resultaten
– De plaswekker werkt optmaal met Rodgers’ondergoed

Het trilkussen kan worden aangesloten op de ontvanger van de Rodger plaswekker door middel van het bijgeleverde kabeltje. De aansluiting zit vlakbij het metalen Rodger logo. Via dezelfde aansluiting wordt het trilkussen voorzien van stroom, er zijn dus geen extra batterijen nodig.
Het snoer is circa 1,80 meter lang en heeft daardoor een groot bereik.
Het trilkussen dient onder of in het hoofdkussen gelegd te worden.

Het is dus niet mogelijk om de wekker op een andere kamer te gebruiken. Wel kun je de wekker op stil zetten, zodat hij geen geluid maakt. Wanneer het wenselijk is dat je zelf wakker wordt om je zoon te helpen wakker te worden, zou je een extra ontvanger kunnen bestellen welke je op je eigen slaapkamer gebruikt.

Let op: De ontvanger dient ingeplugd te zijn in het stopcontact! Met batterijen in de ontvanger werkt het trilkussen niet.

In deze instructievideo kun je zien hoe de Rodger plaswekker werkt

Hieronder vindt u de maattabel van onze sensorbroekjes en hoe u dit kunt opmeten.

Maattabel
(helft tailleband in cm, gemeten plat op tafel)

Maat: 104 116 128 140 152 164 176 188
Boxer 21 23 25 27 29 31 33 35
Hipster 21 23 26 28 30 32 34 36

EU size  UK size
104         22
116         24
128        26
140        28
152        30
164        32
176        34
188        36

Wanneer de zender vochtschade heeft, doordat de zender bijvoorbeeld per ongeluk in de wasmachine is geweest adviseren we u een nieuwe aan te schaffen.

De zender zou ook niet meer kunnen werken, omdat de batterij leeg is.
Om de batterij ( Cr 2032) te vervangen, volgt u de volgende stappen, afhankelijk van welke type zender u heeft ( zender met 2 schroefjes of een zender met een gleuf):

– Schroef de zender open met een kleine schroevendraaier of inbussleutel of draai de gleuf open met een munt.
– Verwijder de batterij voorzichtig, zonder de pinnetjes boven en onder te beschadigen of haal de batterij er heel gemakkelijk uit.
– Wanneer u de nieuwe batterij wilt plaatsen, doet u doet voorzichtig en enigszins zijwaarts, zonder de pinnetjes te beschadigen. Bij de zender met de gleuf kunt u de batterij er makkelijk inleggen.
– U kunt de batterij weer dichtschroeven of draaien.

NB: Raak de batterij zo min mogelijk aan met uw handen.

Kijkt u deze video voor een instructie : Hoe verwissel ik de batterij van een Rodger zender

Bijna alle kinderen worden zelf wakker van de wekker. Het volume is niet altijd bepalend voor het wakker worden. Daarom heeft Rodger  ook veel aandacht besteed aan de beschikbare en verschillende soorten geluid. De Rodger plaswekker heeft 8  verschillende geluiden en 8 verschillende geluidsniveaus.

Mocht uw kind niet wakker worden van het geluid raden we het Rodger Trilkussen aan

Bedplassers schamen zich er vaak voor en hebben een laag zelfrespect door het bedplassen. Vaak voelen kinderen zich eenzaam als bedplasser.

Beide werken meestal zeer averechts en werken mee aan een verdere onderontwikkeling van het urinesysteem. Wel is het raadzaam om geen koffie, thee, chocolademelk of koolzuurhoudende dranken te gebruiken na het avondeten.

Er zijn kinderen die na 1 à 2 nachten al droog zijn. Er zijn ook kinderen die er 3 à 4 maanden over doen. Wij adviseren u, wanneer er na 3 maanden nog geen vorderingen zijn, nog eens contact op te nemen met uw begeleider. Zijn er na 3 maanden wel vorderingen, ga dan door met een 4e maand. Is het kind dan nog niet droog, neem dan alsnog contact op met uw begeleider. Is uw kind echter jonger dan 6 jaar en zijn er geen noemenswaardige vorderingen na 3 maanden? U kunt de plaswekker dan beter een half jaar wegleggen en het daarna nog eens proberen. Uw kind is er dan nog niet aan toe.

Onder Informatie vindt u de vergoedingen van de zorgverzekeraars. Staat uw zorgverzekeraar hier niet vermeld, dan kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Indien je niets onderneemt tegen het bedplassen, kun je als volwassene nog steeds met dit probleem zitten. Elk jaar bedplassen veroorzaakt verdere fysieke onderontwikkeling van de blaas en onnodige verlegenheid en emotionele pijn voor de bedplasser. Ongeveer 10%-15% van de bedplassers worden jaarlijks vanzelf droog. Dit houdt in dat van de 100 bedplassers er na 1 jaar toch nog 85 tot 90 in bed plassen. Waarom zou je een kind daarom niet helpen om van het bedplasprobleem af te komen?

De medicijnen zijn kunstmatige manieren om de slaap op te heffen en/of de productie van urine te verminderen. Wanneer die behandeling wordt gestopt is een terugval mogelijk, omdat de oorzaak niet is opgelost. Het is bekend dat het percentage kinderen die een terugval hebben na het gebruik van een plaswekker beduidend lager is. Het kan zeker voorkomen dat een arts, om specifieke redenen, medicijnen voorschrijft. Dit gebeurt ook wel in combinatie met de plaswekker.

Vergoedingen Zorgverzekeraars

U kunt bij ons uw plaswekker rechtstreeks op de webshop bestellen.

Staat uw zorgverzekeraar niet in onze vergoedingen lijst, dan dient u zelf de declaratie te doen. U kunt de bestelling plaatsen en betalen op de Rodger webshop, waarna de plaswekker aan u geleverd wordt.

In de voorwaarden van uw zorgverzekeraar staat vermeld of u in aanmerking komt voor een vergoeding. Indien dit het geval is dan kunt u de factuur zelf bij uw zorgverzekeraar indienen ter declaratie.

Een aantal zorgverzekeraars willen bij de declaratie een verwijsbrief. U ontvangt na uw controle-vergoeding-aanvraag een e-mail waarin vermeld staat of er een verwijsbrief nodig is. Deze kunt u per e-mail of per post naar ons toesturen.

U kunt zelf contact opnemen met uw verzekering of u kunt Rodger laten declareren. Ga naar onze webshop en kies Vergoed via verzekeraar. U ontvangt dan binnen één werkdag bericht of u recht heeft op deze vergoeding.

Vergoed via verzekeraar

Staat uw verzekering er niet bij, dan kunt u uw bestelling afrekenen en zelf bij uw verzekeraar declareren.

De meeste zorgverzekeraars hebben een vergoeding opgenomen in de aanvullende verzekeringen, zodat u in de meeste gevallen niets of slechts een gedeelte zelf hoeft te betalen. Deze vergoeding verschilt per zorgverzekeraar en per aanvullende verzekering.

 

U kunt zelf contact opnemen met uw verzekering of u kunt Rodger laten declareren. Ga naar onze webshop en kies Vergoed via verzekeraar. U ontvangt dan binnen één werkdag bericht of u recht heeft op deze vergoeding.

Vergoed via verzekeraar

Staat uw verzekering er niet bij, dan kunt u uw bestelling afrekenen en zelf bij uw verzekeraar declareren.

Bedplassen

De Rodger draadloze plaswekker is een makkelijk en effectief hulpmiddel om een bedplasprobleem op te lossen middels een plaswekkertraining.

– De Rodger plaswekker is de meest comfortabele plaswekker
– De Rodger plaswekker is een Nederlands ontwerp
– Rodgers’ hoge kwaliteit geeft betere resultaten
– De plaswekker werkt optmaal met Rodgers’ondergoed

Bedplassen wordt gedefinieerd als het ongecontroleerd doen van een volledige plas tijdens de slaap. Als bedplassers wakker zijn, hebben ze nergens last van. Dit in tegenstelling tot incontinentiepatiënten die zowel overdag als ’s nachts in hun broek plassen. Alhoewel dit minder bekend is, komt bedplassen ook bij volwassenen nog frequent voor. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 1% van de volwassenen in bed blijft plassen. Bij mannen iets vaker dan bij vrouwen. Sommigen van hen plassen elke nacht in hun bed en anderen maar zo nu en dan.
Bedplassen is geen ziekte, het is een lastig probleem.

Bedplassen is voor degenen die daar last van hebben, erg ingrijpend. Zij schamen zich ervoor en durven er niet voor uit te komen. Uit angst om bij anderen in hun bed te plassen, durven ze niet bij anderen te logeren, niet op schoolkamp te gaan of geen relatie op te bouwen.

Ruim 15% van alle zesjarigen en 5% van de tienjarigen zijn ’s nachts nog niet droog. Voor de leeftijdsgroep tussen de vijftien en de achttien jaar is dat naar schatting 1,5%. Het is niet precies bekend hoeveel volwassenen met dit probleem worstelen, omdat het onderwerp op deze leeftijd taboe is.

Bedplassen komt bij jongens twee keer zo veel voor als bij meisjes, een duidelijke reden daarvoor is onbekend. Uw kind is zeker niet het enige kind die in bed plast! Alleen in Nederland zijn er ongeveer 150.000 kinderen die regelmatig in bed plassen. In elke klas van de lagere school zitten altijd wel 1-2 kinderen die hetzelfde probleem hebben.

Eigenlijk is het te betreuren dat ouders hierover onderling zo weinig spreken. Want bedplassen komt zeer veel voor en is een normaal, maar bijzonder vervelend probleem. Ongeveer 15% van de zesjarige kinderen plast nog regelmatig in bed. Bij de 12-15 jarigen ligt dat op ongeveer 2%. Naarmate de kinderen ouder worden neemt logischerwijs het aantal kinderen dat in bed plast af. In de praktijk blijkt dat jongens gemiddeld 2x vaker in hun bed plassen dan meisjes. En wanneer beide ouders vroeger in bed geplast hebben, dan plast ongeveer 80% van hun kinderen na hun 5e jaar ook in bed.

Wist u dat uit onderzoek is gebleken dat kinderen het bedplassen na het overlijden van een familielid of het scheiden van ouders als het grootste verdriet of ergernis ervaren? Voor een zuigeling en kinderen tot een jaar of drie is het normaal, voor een vijfjarige is het vervelend en op oudere leeftijd kan het een obsessie worden.

Bij jonge kinderen wordt meestal pas gestart met de behandeling, als het kind het bedplassen zelf als een probleem ervaart en aan de behandeling wil meewerken. Alleen dan is er kans dat de behandeling succesvol is.Op de eerste plaats is het belangrijk dat degene die bedplast overdag regelmatig plast. Wanneer je 6 tot 7 glazen per dag drinkt dan is het normaal dat je ongeveer 5 tot 6 keer overdag plast.

Het is vrij eenvoudig om dat gedurende 3 dagen bij te houden. Als het plaspatroon overdag afwijkend is, kunt u het best even overleggen met uw huisarts. Als er overdag geen problemen (meer) zijn dan kan er geprobeerd worden om met een gerichte behandeling met b.v. een “plaswekker” van het bedplassen af te komen. Het is verstandig hiervoor contact op te nemen met uw huis- of schoolarts. Voordat gestart wordt met de behandeling zal de arts altijd nagaan of er wellicht andere oorzaken aan ten grondslag liggen.

Vaak is er na een paar dagen al een vooruitgang te constateren en is het probleem binnen enkele weken al opgelost. Doorzettingsvermogen en motivatie van zowel ouder als kind zijn de sleutel tot succes. Een leuke stimulans voor het kind is het gebruik van de online plaskalender.

Na een aanvankelijk goed resultaat van de training met de plaswekker, kan zich een terugval voordoen. D.w.z. dat het kind na een paar maanden of zelfs een jaar weer in bed gaat plassen. Meestal heeft dan een korte herhaling van de behandeling met de plaswekker weer succes.

Het voordeel van de koop van de Rodger plaswekker is dat u bij een eventuele terugval de behandeling direct weer kunt hervatten. Het is dus raadzaam, om de plaswekker goed te bewaren.

Broekplassen

Problemen met zindelijkheid voor urine en/of ontlasting komen veel voor en kunnen een grote impact hebben. Bij 4-7 jarigen komt broekplassen voor bij ongeveer 7% van de kinderen en is het een belangrijk psychosociaal probleem. Het probleem kan blijven bestaan tot op volwassen leeftijd. Naast het psychologische effect op het welzijn van de kinderen en hun ouders, bestaan er ook maatschappelijke nadelen: een onzindelijk kind zorgt voor veel extra werk en ook voor extra kosten.

Diverse studies tonen aan, dat door begeleiding en verschillende behandelingen kinderen sneller zindelijk worden dan wanneer afgewacht wordt totdat het kind spontaan zindelijk wordt. De meeste kinderen zijn op de leeftijd van 30-36 maanden overdag droog en op de leeftijd van 36-48 maanden ’s nachts droog. Een kind kan echter ook eerst ’s nachts droog zijn en daarna overdag.

De duur van een normale zindelijkheidstraining verschilt van kind tot kind maar men moet daar tenminste drie maanden voor uittrekken. De standaard zindelijkheidstraining start met eerst oefenen met een potje. Vervolgens eerst de luier overdag uit, dan ’s nachts. Het is belangrijk dat een kind open staat voor de zindelijkheidstraining.

Indien het zindelijk worden niet vanzelf gaat en extra ondersteuning is gewenst dan kan men niet zomaar en op eigen initiatief besluiten tot het starten met een dagalarm. Het kan zijn dat er een lichamelijke oorzaak is voor het niet zindelijk worden en alarmsymptomen moeten zijn uitgesloten. Indien sprake is van één van onderstaande symptomen dient men altijd een arts te raadplegen: Lees meer op onze pagina over broekplassen…

Vaak is er na een paar dagen al een vooruitgang te constateren en is het probleem binnen enkele weken al opgelost. Doorzettingsvermogen en motivatie van zowel ouder als kind zijn de sleutel tot succes.

Maattabel sensorbroekjes

Leeftijd  taille in cm 1/2 waist EU/NL Fr / Ans  UK / age  USA
3-4 jr 42-54 22 104 3A-4A 104 /3-4 yrs 4
5-6 jr 46-58 24 116 5A-6A 116 / 5-6 yrs 6
7-8 jr 50-62 26 128 7A-8A 128 / 7-8 yrs S
9-10 jr 54-66 28 140 9A-10A 140 / 9-10 yrs M
11-12 jr 58-70 30 152 11A-12A 152 / 11-12 yrs L
13-14 jr 62-76 32 164 13A-14A 164 / 13-14 yrs XL
15-16 jr 66-82 34 176 15A-16A 176 / 15-16 yrs adult S
16 + jr 70-90 36 188 17A 188 / 16 + adult M
74-96 L adult L adult L
78-102 XL adult XL adult XL
82-108 XXL adult XXL adult XXL

Helpdesk

Is hiermee uw vraag nog niet beantwoord dan kunt u een e-mail sturen naar onze helpdesk. Uw vragen worden beantwoord door onze medewerkers met jarenlange ervaring op het gebied van bedplassen.

Bereikbaarheid

E-mail: info@rodger.nl
Telefonisch: +31 (0)541 - 351 449 op werkdagen van 09.00 tot 16.30 uur