Helpdesk (F.A.Q.)

Rodger vindt kwaliteit, service en klanttevredenheid erg belangrijk. Daarom innoveren we onze producten en dienstverlening regelmatig. Door nauw betrokken te zijn met onze gebruikers en medische autoriteiten op het gebied van bedplassen, krijgen we steeds nieuwe inzichten om u en uw kind terzijde te staan.

Loopt u tijdens de training tegen vragen aan, kijkt u dan eens hieronder voor de meest gestelde vragen en antwoorden.

Is hiermee uw vraag nog niet beantwoord omdat het om een medische kwestie gaat, dan adviseren wij u om contact op te nemen met uw zorgverlener.


Onze helpdesk is bereikbaar: 

  • per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • telefonisch: +31(0)541-351449 op werkdagen van 09.00 tot 16.30 uur

Mijn kind wordt niet wakker van de plaswekker. Wat kan ik daar aan doen?

Bijna alle kinderen worden zelf wakker van de wekker. Het volume is niet altijd bepalend voor het wakker worden. Daarom heeft Rodger BV ook veel aandacht besteed aan de beschikbare en verschillende soorten geluid.

Omdat bedplassers gewoonlijk niet veel praten over hun probleem, betekent dit dan dat ze er niet zo mee zitten?

Bedplassers schamen zich er vaak voor en hebben een laag zelfrespect door het bedplassen. Vaak voelen kinderen zich eenzaam als bedplasser.

Zou het verminderen of onthouden van drinken na het avondeten, en het 's nachts wekken om naar het toilet te gaan, helpen?

Beide werken meestal zeer averechts en werken mee aan een verdere onderontwikkeling van het urinesysteem. Wel is het raadzaam om geen koffie, thee, chocolademelk of koolzuurhoudende dranken te gebruiken na het avondeten.

Hoe lang gaat een training duren?

Er zijn kinderen die na 1 à 2 nachten al droog zijn. Er zijn ook kinderen die er 3 à 4 maanden over doen. Wij adviseren u, wanneer er na 3 maanden nog geen vorderingen zijn, nog eens contact op te nemen met uw begeleider. Zijn er na 3 maanden wel vorderingen, ga dan door met een 4e maand. Is het kind dan nog niet droog, neem dan alsnog contact op met uw begeleider. Is uw kind echter jonger dan 6 jaar en zijn er geen noemenswaardige vorderingen na 3 maanden? U kunt de plaswekker dan beter een half jaar wegleggen en het daarna nog eens proberen. Uw kind is er dan nog niet aan toe.

Wordt de plaswekker vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Onder “Informatie” vindt u de vergoedingen van de zorgverzekeraars. Staat uw zorgverzekeraar hier niet vermeld, dan kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Kun je het bedplassen ontgroeien?

Indien je niets onderneemt tegen het bedplassen, kun je als volwassene nog steeds met dit probleem zitten. Elk jaar bedplassen veroorzaakt verdere fysieke onderontwikkeling van de blaas en onnodige verlegenheid en emotionele pijn voor de bedplasser. Ongeveer 10%-15% van de bedplassers worden jaarlijks vanzelf droog. Dit houdt in dat van de 100 bedplassers er na 1 jaar toch nog 85 tot 90 in bed plassen. Waarom zou je een kind daarom niet helpen om van het bedplasprobleem af te komen?

Is het gebruik van medicijnen een goede behandeling voor het oplossen van het bedplasprobleem?

De medicijnen zijn kunstmatige manieren om de slaap op te heffen en/of de productie van urine te verminderen. Wanneer die behandeling wordt gestopt is een terugval mogelijk, omdat de oorzaak niet is opgelost. Het is bekend dat het percentage kinderen die een terugval hebben na het gebruik van een plaswekker beduidend lager is. Het kan zeker voorkomen dat een arts, om specifieke redenen, medicijnen voorschrijft. Dit gebeurt ook wel in combinatie met de plaswekker.

Is het gebruik van medicijnen een goede behandeling voor het oplossen van het bedplasprobleem?

De medicijnen zijn kunstmatige manieren om de slaap op te heffen en/of de productie van urine te verminderen. Wanneer die behandeling wordt gestopt is een terugval mogelijk, omdat de oorzaak niet is opgelost. Het is bekend dat het percentage kinderen die een terugval hebben na het gebruik van een plaswekker beduidend lager is. Het kan zeker voorkomen dat een arts, om specifieke redenen, medicijnen voorschrijft. Dit gebeurt ook wel in combinatie met de plaswekker.

Welke wekker zou u ons aanbevelen voor onze zoon van bijna 7 jaar, welke 's nachts nooit wakker wordt en ook niet wanneer wij hem laten plassen. Het is voor ons vrij onoverzichtelijk met welke methode de beste resultaten zijn behaald.

Van belang voor het welslagen van een plaswekkerbehandeling is dat:
1. het apparaat technisch goed is
2. eventuele storingen snel en professioneel verholpen worden
3. er een goede online- of telefonische hulpdienst voor begeleiding is
Er zijn geen gegevens over verschillende succespercentages tussen de verschillende wekkers die in Nederland verkrijgbaar zijn. De Rodger wekker heeft als voordeel dat het kind kan kiezen uit verschillende wekgeluiden. Ook een exrta trilkussen kan helpen het kind goed wakker te krijgen. De resultaten van de plaswekker zijn goed, na een half jaar is gemiddeld 70 tot 90 % van de gebruikers droog. Uit ons eigen onderzoek is gebleken dat het kind na gemiddeld 32 dagen droog is. Hierbij zijn kinderen soms binnen een week droog maar andere kinderen hebben daar een langere periode voor nodig.

Mijn zoon is net 7 geworden en plast nog regelmatig in bed. Zijn vader en ik laten hem 's avonds rond 22.15 uur nog een keer plassen, meestal is hij dan droog. Het is heel erg moeilijk om hem wakker te krijgen, dus meestal zit hij half slapend op het toilet. We doen hem geen luier aan, maar als zijn bed nat is, slaapt hij rustig verder. Soms lijkt er verbetering in te zitten en is hij een paar dagen droog, maar mij lijkt het meer toeval dan dat het beter gaat. Ik lees veel over de plaswekker, maar ik heb ook gehoord dat als kinderen diep slapen, ze ook niet wakker worden van de wekker. Heeft zo'n wekker in mijn zoons situatie dan wel zin?

Ja, het is zeker zinvol om ook bij kinderen die niet of moeilijk wakker worden van een gewone wekker de plaswekker te proberen. De plaswekker gaat weliswaar pas af bij de eerste druppels maar dat is wel op een natuurlijk moment, daarmee bedoel ik dat op het moment van volle blaas vaak al de slaapdiepte is afgenomen en is hij eigenlijk al een beetje bezig wakker te worden. Bij een gewone wekker of het wakker maken is dat een geforceerd moment.

Mijn zoontje van 5 jaar was overdag vrij snel droog maar draagt voor het slapen nog steeds een pamper omdat hij dan nog niet droog is.Ik heb al met 2 verschillende kinderartsen gebeld en die zeggen me dat ik me nog geen zorgen hoef te maken! Mijn zoontje zegt zelf dat hij een grote jongen wil worden en geen baby meer met een pamper aan wil zijn.
Mijn vragen zijn:
-moet ik me zorgen maken
-ligt het eventueel aan de scheiding
-wat kan ik er eventueel aan doen

U kunt beginnen met de “PRP” oefeningen. Dat is een half uurtje na het naar bed gaan nog eens plassen, maar in dat half uurtje een beetje(voor) lezen of muziek luisteren.De plaswekker is ook een goede methode, maar daarvoor is uw zoontje misschien nog een beetje jong. Hoewel het bij erg gemotiveerde kinderen soms kan met vijf jaar. U moet dan echter niet te lang doorgaan omdat het dan tot frustratie kan leiden en het een half jaar later niet meer goed lukt. Als er na twee constante weken met de plaswekker nog niets is veranderd kunt u de plaswekker beter voor een half jaartje weg leggen.

Onze dochter van 5 jaar is al sinds haar 2.5 jaar kurkdroog. Geen ongelukjes of niets, gewoon super. Maar sinds een week plast ze elke nacht in haar bed, ze wordt ( zo lijkt het ) er ineens niet meer wakker van.Met spanning ( sinterklaas ) heeft het volgens mij niets te maken want dat heeft ze nog nooit gehad. We weten niet wat we er mee aan moeten.

Toch is het heel goed mogelijk dat door alle indrukken en energie-vragende activiteiten het bedplassen ontstaat. Ze is nog erg jong en op deze leeftijd zien we dat veel vaker. Maar u zou voor de zekerheid haar urine kunnen laten nakijken hoewel, als alles overdag nog wel normaal is gebleven, de kans niet groot is dat ze blaasontsteking heeft waardoor ze dan in bed plast.

Ik heb een zoon van 7,5 jaar. Hij is overdag zindelijk maar soms laat hij wat druppelen. ‘s Nachts was hij van zijn 2,5 de jaar tot 3,5 jaar zindelijk maar daarna begon hij zomaar in zijn bed te plassen en is nooit meer op gehouden. Het is dan ook elke dag raak dus daarom heeft hij een luier om, maar hij begint er nu steeds over dat hij bij vriendjes wil logeren en geen luier om wil. Maar slaapt hij zonder luier dan maak ik hem rond negen uur wakker is hij droog, maar dan rond 2 uur ‘s nachts komt hij bij me dat hij in zijn bed heeft geplast. Nu hebben we een keer neusspray gekregen van de huisarts maar ik had niet echt het idee dat het werkte want als je dat gebruikte mocht hij een uur van te voren niet drinken dus dan was hij droog maar nu slaapt hij ongeveer na een uur na de avondeten en dan wil hij altijd drinken en ik kan moeilijk zeggen dat dit niet mag, dus wat moet ik nu eigenlijk doen?

Het is wel even belangrijk dat u aangeeft of uw zoon nu overdag wel goed droog is. Want als hij overdag nog steeds wel druppelt dan heeft hij ook een probleem met de blaas en niet alleen last van bedplassen, dat vereist een andere aanpak. Over het algemeen wordt geen neusspray meer gegeven bij bedplassen, daarvoor in de plaats zijn er tabletjes met dezelfde werkzame stof. Wij raden aan een uur voor het slapen gaan niet meer te drinken en een half uur na het naar bed gaan nog eens te plassen, in dat half uur moet uw zoon wel wakker blijven en iets doen wat hem ontspant, bijvoorbeeld wat lezen of rustige muziek luisteren.

Onze dochter van 5, is nog elke nacht nat. Dit lijkt een familiair probleem te zijn, haar vader is op twaalfjarige leeftijd opgenomen geweest voor blaastraining en ook haar neef van 10 jaar oud is nog regelmatig nat. Overdag was zij al voor haar 2e jaar droog en daarna heeft zij nog nauwelijks ongelukjes gehad. Wij hebben al het een en ander geprobeerd, van regelmatig wekken met wachtwoord tot belonen als zij 's nachts een plas deed, maar dit heeft nauwelijks effect gehad. Bijna alle nachten was zij 's ochtends alsnog nat. Overdag gaat zij vrij regelmatig plassen, dus wij denken dat er sprake is van een kleine blaas (net zo als bij haar vader). Wij lezen echter dat het effect van blaastraining niet aangetoond is en dat deze training niet direct aanbevolen wordt. Daarom overwegen wij nu om een plaswekkersysteem voor haar aan te schaffen. Wij hebben alleen een basisverzekering, dus komen denk ik niet in aanmerking voor vergoeding van een systeem. Daarom vragen wij ons af of u kunt aangeven met welk systeem u de beste ervaringen heeft, dan kunnen we dat aanschaffen. Of raadt u ons aan om eerst andere stappen te ondernemen? 

Hoewel jullie dochter nog wel een beetje jong is, zou de plaswekker wel kunnen helpen als jullie dochter begrijpt wat de bedoeling is en als ze werkelijk gemotiveerd is. Er zijn verschillende goede producten op de markt, wel is het handig een draadloze te nemen. Rodger levert zo’n draadloze plaswekker. Als het na twee weken geen enkel effect heeft of tot frustraties gaat leiden kun je de plaswekker het beste weer een half jaartje weg leggen tot jullie dochter opnieuw gemotiveerd is. Volgens de laatste inzichten is het gebruik van een plaswekker ook zinvol bij een iets kleine blaas.

 

Login Online Plaskalender

Vul onderstaand je gebruikersnaam en wachtwoord in of registreer je voor het gebruik van de Rodger Online plaskalender.

Start Online Plaskalender

Meteen door naar de Rodger online Plaskalender!
gebruik online kalender

Locatie Rodger BV

Contact

Rodger BV
Langakker 5c
5371EV  Ravenstein
The Netherlands

Tel: +31(0)541 - 35 14 49
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.