Bedplassen?

Wat is Bedplassen?

Image

 


 

Bedplassen wordt gedefinieerd als het ongecontroleerd doen van een volledige plas tijdens de slaap. Als bedplassers wakker zijn hebben ze nergens last van. Dit in tegenstelling tot incontinentiepatiënten die zowel overdag als 's nachts in hun broek plassen. Hoewel dit minder bekend is, komt bedplassen ook bij volwassenen nog frequent voor. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 1% van de volwassenen in bed blijft plassen. Bij mannen iets vaker dan bij vrouwen. Sommigen van hen plassen elke nacht in hun bed en anderen maar zo nu en dan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Image

Bedplassen is geen ziekte, het is een lastig probleem.
Bedplassen is voor degenen die daar last van hebben, erg ingrijpend. Zij schamen zich ervoor en durven er niet voor uit te komen. Uit angst om bij anderen in hun bed te plassen, durven ze niet bij anderen te logeren, niet op schoolkamp te gaan of geen relatie op te bouwen.

Oorzaak
De oorzakenen van bedplassen zijn lange tijd onduidelijk geweest. Er werd bijna nooit een lichamelijke afwijking gevonden. Daarom werd vroeger vaak gedacht dat psychische problemen de oorzaak waren. Hiervoor is echter geen enkele aanwijzing gevonden. Uit onderzoek blijkt dat bedplassen verschillende oorzaken kan hebben:

Image

  • Er kunnen lichamelijke afwijkingen zijn waardoor de blaas niet naar behoren werkt.
  • Ons lichaam maakt een stof aan die het vasthouden van vocht door de nieren beïnvloedt. Bij niet-bedplassers maakt het lichaam tijdens de slaap meer van deze stof aan dan overdag. Hierdoor wordt er 's nachts minder urine geproduceerd. Aangenomen wordt dat bedplassers 's nachts niet voldoende van deze stof produceren.
  • Sommige mensen worden 's nachts erg moeilijk wakker en zijn daardoor 's nachts niet gevoelig voor de signalen van de blaas die aangeven dat deze vol is.
  • Wellicht is er ook sprake van een erfelijke factor, aangezien bedplassen in bepaalde families meer voorkomt dan in andere families.

 

          


Bestel nu de draadloze plaswekker.

 

 

 

 

 

 

 

Login Online Plaskalender

Vul onderstaand je gebruikersnaam en wachtwoord in of registreer je voor het gebruik van de Rodger Online plaskalender.

Start Online Plaskalender

Meteen door naar de Rodger online Plaskalender!
gebruik online kalender

Locatie Rodger BV

Contact

Rodger BV
Langakker 5c
5371EV  Ravenstein
The Netherlands

Tel: +31(0)541 - 35 14 49
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.